Haussning av aktier


Vi har tidigare skrivit om marknadsmanipulation på sociala medier i ljuset av Gamestop och dess aktie plötsliga värdeökning (http://juriststudenterna.com/2021/02/15/marknadsmanipulation-av-aktier/). I denna artikel kommer vi däremot fokusera på den ökända metoden att haussa upp aktievärdet och varför man ska vara försiktig när man investerar som småsparare. Artikeln kommer alltså inte handla om så mycket juridik utan mer som en varning åt de som sparar sina pengar i värdepapper.

Vad betyder egentligen ”haussning”?


Det är ett ord som används när värdet på en aktie stiger kraftigt med hög volym och livlig handel. Med andra ord så innebär det en tydlig och snabb uppgång. Om någon använder sig utav haussning så betyder det att någon försöker driva eller prata upp något så att ökningen uppstår.

Varför är haussning ett problem?


Intresset för att investera i aktier har på senaste tid ökat markant, speciellt under coronapandemin. I takt med att det ökar så har det börjat tipsas om på Twitter, Facebook, Instagram och även TikTok om köpvärda aktier. Ekobrottsmyndigheten har tagit emot stora mängder av tips kring falska aktieråd som kommer från just dessa sociala medier och varnar nu för att fusket blir mer organiserat. Under 2020 så hade fallen av marknadsmanipulation ökat där antalet inkomna brottsmisstankar var drygt 20 fler än år 2019.

Vanligen rör det sig om anonyma konton som ger ut dessa aktieråd som även hänvisar till okänd information såsom en ny köporder, produkt eller forskning som kommer offentliggöras. Detta leder i sin tur till att aktiekursen ökar, även om informationen kan vara påhittad. När väl aktiekursen har tagit fart så kan dessa anonyma personer tjäna miljontals med pengar genom att sälja och småspararna, som har blivit lurade, blir av med sina pengar istället när kursen väl faller. Detta kan likställas med ”pump and dump”-metoden, d.v.s. att aggressivt rekommendera sina följare att köpa alternativt sälja ett värdepapper och själv agera dessförinnan.

I majoriteten av fallen finns det någon som har en egenvinning bakom ett aktieråd som även utnyttjar människans tendens att följa folkmassan och jakten på snabba pengar. Det är heller inte ovanligt att personerna bakom dessa konton köper följare för att öka sin exponering. Ekobrottsmyndigheten har inte bara varnat för marknadsmanipulationer på sociala medier men även åtalat personer som ligger bakom dessa s.k. haussningar av aktievärdet. Oftast handlar det om småbolag, förhoppningsaktier­, illikvida aktier och aktier med låg omsättning. Dessa är generellt sett enklare att påverka prisbildningen.

Våra tips till läsarna


Gör alltid din egen analys, försök förstå bolagets affärsmodell, framtidsutsikter, konkurrensfördelar, och kassa. Undvik rekommendationer från anonyma konton som använder sig av uttryck såsom ”galet köpläge”, ”sällsynt möjlighet” och ”mot månen”. Få aldrig din information från ett och samma ställe utan försök ifrågasätta informationen. Om aktien handlas på på Aktietorget, First North eller NGM så ska man vara extra försiktig. Försök heller inte tjäna snabba pengar, även hur lockande det än är, oftast så slutar det inte bra. Vårt sista tips, men utan tvekan det viktigaste, är att sluta jämföra dig med andra. För varje investerare som har en hundraprocentig årlig avkastning så finns det fler som har negativ årlig avkastning där den ene tjänar pengar på den andre

Har du fler frågor kring marknadsmanipulation? Tveka inte på att höra av dig till oss.

Källor:
Artiklar
https://www.dn.se/ekonomi/aklagare-varnar-for-vilseledande-aktieinformation-pa-sociala-medier/
https://omniekonomi.se/aktieprofiler-koper-foljare-via-dokusapakandisar/a/R9ROg5
https://sverigesradio.se/artikel/7593881

Rättsfall
HovR B 497-17


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *