Går du i tankarna av att köpa en bil men är inte riktigt säker på vad dina rättigheter och skyldigheter är? Vi har i denna artikel sammanställt det viktigaste som du bör ha koll på vid bilköp. Det är även viktigt att frånskilja processen med köp av bilhandlare kontra köp av privatperson då olika regleringar aktualiseras för respektive situation.

Bilköp av bilhandlare

När du handlar av en bilhandlare är du som konsument alltid skyddad av konsumentköplagen. Det innebär att säljaren inte kan ge dig ett sämre skydd än vad lagen stadgar. Ifall köpeavtalet ger dig sämre rättigheter än vad lagen stadgar så är avtalet ogiltigt, men bara den delen som faktiskt strider mot lagen.

Du har alltid en reklamationsrätt som sträcker sig över 3 år vare sig bilen är köpt ny eller begagnad. Garantin däremot är något som är frivilligt av bilhandlaren att lämna på en bil. En garanti på en bil innebär att säljaren ansvarar för bilens funktion eller viss egenskap samt att säljaren har bevisbördan. Alltså skiljer sig reklamationsrätten från garantin.

Det är vanligt att bilhandlare erbjuder olika former av finansiering vid bilköp. Oftast handlar det om ett lån, och då kan det vara bra att veta vad konsekvenserna är ifall du inte sköter betalningarna. Bland annat har långivaren rätt att ta bilen ifall du inte sköter betalningarna. Viktigt att veta är att du kan låna upp till 80% av bilens pris där resterande 20% är egen insats vilket kan vara antingen din inbytesbil eller kontant.

Vad ska du tänka på?

Ifall en garanti lämnas ut från bilhandlaren, så måste den vara längre än 6 månader för annars garanteras inte ett bättre skydd än konsumentköplagen.
Om du ska lämna in din bil, d.v.s. sälja den till bilhandlaren, och köpa en ny bil så blir det ombytta roller för just det avtalet. Då tillämpas köplagen istället då det ses som ett helt enskilt avtal. Då är det ditt ansvar som säljare att bilen är i det skicket som ni har kommit överens om samt att bilhandlaren har en undersökningsplikt.
Se alltid till att skriva avtal med bilhandlaren.

Bilköp av privatperson

Generellt sett har du som köpare sämre skydd vid köp av privatperson än om du köper av en bilhandlare. Detta har att göra med att köplagen reglerar bilköp mellan privatpersoner. Jämfört med konsumentförhållanden där säljaren är näringsidkare och privatpersonen är konsument. Till skillnad från konsumentköplagen så är köplagen dispositiv vilket innebär att man kan avtala bort köplagen.
Även vid bilköp av privatpersoner finns det möjlighet till olika sorters finansieringsalternativ där samma procentsatser gäller som för köp av bilhandlare.
Garantier medföljer oftast inte begagnade bilar när de köps av privatpersoner. Däremot kan nyare bilar som säljs av privatpersoner fortfarande ha några garantier som hänger kvar. Dock kan dessa garantier enbart gälla den första köparen, så var noga med att kontrollera detta.

Vad ska du tänka på?

Enligt köplagen har du som köpare en relativ omfattande undersökningsplikt. Du måste alltså kontrollera bilen noga innan köpet, och även kolla upp om bilen har några skulder. Fel som borde ha upptäckts vid en undersökning i samband med köpet är ditt eget ansvar, så låt dig inte stressas av säljaren. Säljaren ansvarar däremot ifall hen har uttalat sig om en viss egenskap som bilen har, och det senare visar sig att detta ej stämmer. Vårt tips är därför att du som köpare alltid har för vana att provköra bilen. Det är sällan som begagnade bilar är felfria, därför räcker det inte med en ytlig undersökning.
Du som säljare kan heller inte vara i ”god tro” om du köper en stulen bil, utan att bli skyldig att lämna tillbaka den till den riktiga ägaren.

Har du fler frågor gällande bilköp? Tveka inte på att höra av dig till oss.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *